Как се избира домоуправител


Изборът на домоуправител се прави на общо събрание, но как да бъде избран като няма желаещи за тази така да се каже длъжност. Трудна задача, а трябва да се намери решение, защото закона за етажната собственост го изисква.

Проблемите за избор на човек, който да има желание да се занимава с общата собственост, да поема грижи по нея и отговорност за кооперацията, стават все по-сериозни. Това е много отговорна работа, която изисква и много свободно време. Няма вече хора, които да разполагат с време, което могат да подарят за общото благо. За това е сложно и трудно да се ангажира някой с функциите на домоуправител.

Избраният управител трябва да бъде добре запознат със закона за етажната собственост, за да може да го прилага в работата си. Задълженията са много – водене на домовата книга, да се отчитат всички приходи и разходи. Особено внимание трябва да се обърне на чистотата във входа и мазето. Старата дограма по стълбището е за смяна, а пари няма. За да се поддържа в добро състояние всяка обща собственост – щрангове, стълбище, покрив, трябва да се съберат средства от всички собственици.

Това е големя проблем – не всеки е съгласен да плаща разходи за ремонт, а иска да ползва общите части. Освен това проблем има и при събирането на ежемесечните вноски, които се използват за плащане на общи сметки за ток, асансьор, вода. Домоуправителят се задължава да поддържа осветлението на стълбище, изправността на асансьора, доброто състояние на входната врата. Това няма как да се случи без пари. Всеки собственик трябва да осъзнае своята отговорност към общите части.

При избор на човек за тази длъжност е добре да с предложи съсед, който добре познавате и знаете, че е отговорен и може да се справи с всички тези задължения. Той трябва да умее да работи с хората, защото ще се наложи да разрешава междусъседски спорове, ще трябва да отнесе и въпроси към общината. Домоуправителят търси начин за отстраняване на появила се авария по някоя от системите, свиква общо събрание за решаване на важни въпроси, свързани с ремонт на асансьор, отопление и много други.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply