Когато в жилището има ръчни килими


Ръчните килими се отличават с красота и елегантност. Това определя те да бъдат предпочитани пред фабричната изработка. Фабричните изделия също са прекрасни, имат редица предимства, но в ръчните изделия като че ли е оставена частица от душевността на майсторите-килимари.

Майсторите тъкачи предават своите умения от поколение на поколение и винаги пазят някаква семейна тайна за самото изкуство – изработка на ръчни килими. Това са подови покрития, изработени само от естествени материали – вълна, памук, коприна. Всеки един килим се отличава със своята красота, съчетаване на цветове и шарки. Размерите им са различни – малки, големи, както и с различна форма – квадратни, правоъгълни, овални. Всеки модел блести със своята красота. С особена красота се отличават луксозните изделия, особено тези от коприна. Този килим се изработва изключително трудно, защото се отличава с голяма плътност. Има разкошен вид, за което се плаща и висока цена.

Освен материалите за изработка, използваните оцветители са също с естествен произход. От началото на 19 век започват да се ползват и синтетични бои, което разширява цветовата гама. Самите ръчни килими са произведения на изкуството, защото са сътворени от майсторските ръце на тъкачите. Всяко изделие се отличава със своите особености, които са свързани с майсторството на тъкача, къде е произведено, от какви материали е направено.

Характерно за ръчно тъканите изделия е, че в зависимост от начина на тъкане и особеностите при него имат една посока. Това ги прави различно осветени – от едната страна се прелива светлината и то изглежда светло, а от другата е тъмно. Това е един от признаците на ръчното тъкане. Осен това има и малко отклонение в размерите – несиметричност, която не се забелязва. Това се дължи на работата на майстора при уплътняване реда.

С въвеждането на някои изобретения при изработката на ръчни килими се намалява времето, необходимо за изработката им. Когато не можете да изберете своя модел, може сами да си направите дизайн за такъв и да поръчате изработката му. Сега няма да се налага да чакате година, за да реализирате плановете си.

Предложенията от ръчни килими са много разнообразни по форма, материал за изработка, размери и цени. Разгледайте каталозите на онлайн магазините, в които са представени елегантни и красиви модели.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply