Артроза и артрит – каква е разликата, симптоми и лечение

Артрит и артроза – тези подобни думи означават заболявания на ставите. Тези заболявания обаче са различни, така че лечението им по един и същи начин е погрешно. Какви са признаците на неразположенията и как да се лекуват тези две заболявания?

Артритът е възпалително заболяване. Може да бъде свързано с прекарана инфекция, като цистит или чревна инфекция. Често причината е неизправност на имунната система, която започва да атакува собствените си стави. В този случай заболяването се нарича ревматоиден артрит. В света има много хора с тази диагноза и повечето от тях са жени: те са по-податливи на това заболяване поради особеностите на хормоналната система.

Артрозата на ставите е най-честата. Би било по-точно да го наречем остеоартрит, тъй като това заболяване засяга не само хрущяла, но и костите. Основната разлика между артрозата и артрита е, че в основата на това заболяване са дегенеративните процеси, които възникват в ставата, а не нейното възпаление.

Артритът често започва с висока температура, подуване и остра болка в ставата или множество стави. Ревматоидният артрит често засяга ставите на китката и ръката, както и стъпалата . Но артрозата засяга ставите, които носят най-голямо натоварване – коляното, глезена.

„Инфекциозният“ артрит често е напълно лечим. Обикновено за това се използват антибиотици и лекарства, които поддържат имунната система. Но ревматоидният артрит се лекува постоянно – с противовъзпалителни и хормонални лекарства. Медикаментите и физиотерапията активно се борят срещу треска, болка и подути стави.

При артроза се използват лекарства – хондропротектори – те могат да подобрят метаболизма в хрущяла и да забавят развитието на болестта. Санаториумното лечение може да подобри състоянието и при болки в ставите.

Използването на различни мехлеми и билкови компреси също може да донесе само временно облекчение от артроза поради факта, че съдържат противовъзпалителни компоненти. Но за съжаление е невъзможно да се повлияе сериозно на хода на артрозата с помощта на билки и мехлеми. Те могат да се използват само като допълнителни терапевтични средства при комплексно лечение с хондопротектори и лечебни упражнения.

Повече информация, както и лек за облекчаване на болката в ставите можете да намерите тук https://struma.bg/staviflex-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%b8/

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *