Детска фотография

Да направиш фотография на деца е неповторимо.

Професионална фотография
Професионална фотография

Мога да го сравня, като преживяване само със снимането на природата и животните. Тази невинност може да се срещне само в недокоснатата от големите хора природа и детските души.

А една детска душа може да ви разкаже толкова много. Необходимо е само да имате търпение. Запалих се докато аз самият бях още дете. Баща ми имаше малко фотографско ателие и се занимаваше предимно със сватбена фотография, но това никога не ме бе впечатлявало. Разглеждах списание в което бяха направени редица семейни фотграфии на деца и техните родители пострадали в различни конфликти по света. Тогава, за разлика от връстниците си, не разглеждах взривените сгради, разбитите улици и танковете, а хората и техните очи. Грабваха ме. И се запитах, не толкова защо се стига до там, малки деца да страдат от войната, а по-скоро, кой бе този човек зад обектива.

Кой правеше тези снимки? Кой бе фотограф?

Защо бе решил да отиде до другия край на света и с риск за живота си да ни покаже тези семейства? Все въпроски с детска наивност и не спираха да бошуват в главата ми. Споменям си , че тогава за пръв път започнах да разпитвам баща ми за тези хора наречени фотографи. Исках да знам какво правят професионалните фотографи, защо са такива и как се става такъв. Мога с гордост да кажа, че баща ми ме насочи към фотографията. Той видя този плам в очите ми и го разпали още повече. Разпали го до такава степен, че днес аз самият съм професионален фотограф от София и търся същия този плам в очите на децата.

Живота ми се завъртя така, че успех да започна работа, която ми позволява често да пътувам и то на същите страшни места по света, на които ходеше и онзи странен за мен човек зад обектива, на когото се дивях и същевременно възхищавах като дете. До такава степен съм запленен от детската фотография, че независимо на какво събитие съм изпратен за да снимам, винаги се старая да направя няколко фотографии на деца. Да снимам онзи поглед излъчващ едновременно страх и притеснение, но и надежда, лщбов и невинност.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *