Изкърпване на стара мазилка

Лятото е сезонът на големите ремонти на жилището. Външните мазилки са подложени на постоянни температурни колебания и имат нужда от поддържане. За да бъдат по-издръжливи, най-добрият вариант е да се сложи цимент при замазката или в случая на ремонтирането. През лятото измазването на външната мазилка не е така препоръчително, защото от високите температури се получават цепнатини от бързото съхнене. Пролетта и есента са най-подходящите сезони за този вид ремонт на жилището.

Външните мазилки могат да бъдат  – пръскана, драскана и гладко варова мазилка. Изкърпването на стара мазилка зависи от няколко неща- най-вече от площта. При по-малки повърхностни пукнатини се прави гипсов разтвор, с който се запълват. Проблем има, ако при почукване с ръка се чува глухо кънтене. Това налага по-основен ремонт, за който ще трябва да се изкърти старата мазилка с помощта на чук. След това основата трябва много добре да се почисти – най-добре с телена четка, после да се премахне прахта и да се навлажни. Следва налагане на новата мазилка, която по състав трябва да се същата като старата, така че подгответе същите материали. В случай на останали части от  тапети или боя, нужно е да се отстранят на 15 сантиметра от изкъртеното място и то да се почисти.

Много тънък момент е свързването на старата с новата мазилка. За да не остава ясно забележима граница, постарайте се да наложите внимателно новата замазка. Ако е необходимо тренирайте „на сухо“, както се казва.

Ако мястото за ремонт се намира на изпъкнал ъгъл, се следват следните стъпки. Първо се слага права дъска по продължение на ръба от едната страна, така че единият й кант да стои на равнището на здравата мазилка. След това се наслагва мазилката.

Необходимо е новата мазилка да се втвърди достатъчно, преди дъската да се махне.  Това трябва да става внимателно, с движение от ръба назад, за да не се откърти някоя част от новата мазилка. Ако има дефекти, се допълват вече без дъска.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *