Какви икони се наричат агиографски и историята на появата им

В Православната църква агиографските икони заемат специално място, което може да се определи като просветление и прославяне. От 12 век този тип иконопис е широко разпространен във всички църкви. Формира се национална характеристика на агиографските изображения, която се различава от оригиналните композиции: гръцки и византийски.

Понятието за агиографската икона в православието

Агиографската икона е разнообразие от иконопис, което се отличава с по-богато съдържание. Името идва от думата – „живот“, което обяснява същността на религиозния образ. Изобразителното платно е разделено на няколко части: централната част и печатите.

Централният елемент е централната част на изображението, която изобразява действащия герой: Исус Христос; Майка Богородица; светиите. Марките са картини с малък формат, които обграждат централната част по периметъра. Отличителните белези изобразяват сцени от живота на главния герой. За да разберем съдържанието на сюжета на свещения образ, трябва да започнем да разглеждаме марките от горния поле – отляво надясно; странични – редуващи се композиции отляво надясно; долно поле – отляво надясно.

Финалната снимка е в долния десен ъгъл. Сцените на отличителните белези също често са придружени от обяснителни надписи, най-често под формата на цитати от живота. Особеността на такива икони е, че житията на светците са показани преди и след смъртта им. Иконописът илюстрира събития от живота, дела и чудеса по време на живота и след смъртта.

Така светецът е изобразен на централната част като победител в изпитанията, които са го сполетели. Живописната живопис, за разлика от монументалната живопис, е по-конкретизирана. Притежавайки голям формат, той отчасти замества монументалните картини в църквите. Сюжетите на изображенията са взети както от канонична, така и от апокрифна версия на биографиите. Понякога те бяха обединени в едно изображение.

Според догмата за почитане на иконите, икона на светец задължително трябва да има надпис на неговото име, за да се установи идентичността на изображението и прототипа. Оттук и появата на обяснителни подписи под марките. В ранните проби те са лаконични, в по-късните са по-информативни. Например, в същия сюжет на изцеление в ранния образ – кратко обяснение, в по-късния – може да се посочи името и болестта на излекувания човек. Светците в централната част бяха изобразени в цял ръст (например пророк Моисей, Свети Йоан Кръстител) или до кръста (Свети Николай Чудотворец, великомъченик Пантелеймон).

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *