Какво да направите, ако спукате гума

Да спукате гума на пътя е доста неприятно събитие, което почти винаги се случва съвсем неочаквано. Може би единственият съвет тук е да държите волана с две ръце. В този случай ще ви трябват два до три пъти по-малко време, за да реагирате адекватно на промените в пътната обстановка, отколкото във всяко друго.

Това се отнася както за безопасността при шофиране като цяло, така и за „превантивните мерки“ за справяне с възможни пробиви. Доверете се на професионалистите в пътна помощ.

Спукването на гума може да доведе до пълна загуба на контрол над превозното средство, а в случай на джипове и минивани, винаги има възможност за преобръщане на превозното средство.

Без значение колко съвършени са вашите шофьорски умения или колко безопасна е колата ви, спуканата гума остава много опасно събитие на пътя.

И въпреки че съвременните технологии за производство на автомобилни гуми на практика обезсилват това явление, все пак понякога се случва, така че е по-добре да знаете предварително как да постъпите в такава ситуация.

Започнете, като се придържате към безопасно ограничение на скоростта. Колкото по-бавно шофирате, толкова повече шансове имате да оцелеете. Пробиване на колело при скорост 80-90 км / ч ще бъде по-малко драматично от пробиване при скорост 140-150 км / ч. Ако гумата ви се е спукала със скорост 150 км / ч и сте оцелели, тогава можете да го считате за дар от Бог.

Пътна помощ след спукване на гума на пътя

Не натискайте педала на спирачката към пода. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, разбира се, защото умовете ни инстинктивно ви карат да натиснете педала на спирачката докрай при извънредна ситуация.

Всъщност тежкото спиране е най-лошото решение в тази ситуация – това ще го влоши още повече и ще повлияе на абсолютната загуба на контрол над вашата кола. Не сваляйте внезапно крака си от педала на спирачката. Правете това бавно и постепенно.

Всъщност Michelin препоръчва да държите педала натиснат, преди да започнете постепенно да забавяте скоростта си. Спирачната сила от пробитото колело е толкова силна, че така или иначе ще забави колата ви. Ако сте включили круиз контрол, незабавно го изключете. Направете всичко възможно автомобилът да остане прав.

Завъртането или маневрирането на автомобил с пробито колело значително ще влоши спокойствието на вашето превозно средство.

Ако колата се движи в една посока, тогава трябва да завъртите волана в обратна посока, за да поддържате прав път на автомобила. Това е много важен момент, в противен случай колата ви ще започне да се плъзга настрани по пътя или дори да лети в насрещния трафик.

Не прекалявайте със стабилизирането на автомобила си. Поддържането на стабилността на вашия автомобил е от ключово значение. Внезапното дръпване на волана може да доведе до преобръщане на автомобила.

Трябва да се прилагат умерени усилия за управление, дори ако управлявате превозното средство със сигурна скорост, докато търсите място за спиране. Оставете превозното средство да стигне до брега до спирката.

При необходимост използвайте спирачка с двигателя. Натиснете педала на спирачката много внимателно, когато автомобилът ви е достигнал безопасна скорост на движение. Използвайте мигачи, за да спрете безопасно отстрани на пътя.

Ако ситуацията го изисква – придвижете се дори на празен автомобил. Не спирайте по средата на пътя, в противен случай рискувате да бъдете ударени отзад от превишена скорост.

Важни съвети от екипа на пътна помощ София

Включете предупредителните светлини при спиране. Съвети Ако колата дърпа наляво или надясно и воланът ви е по-тежък , тогава едно от предните колела е пробито. Колата винаги дърпа в посоката, от която е пробито предното колело.

И ако колата ви започне да се клати, тогава задното ви колело е пробито. Никога не спирайте! Това може да доведе до буксуване на задния мост на автомобила. Ако шофирате SUV или миниван , шансовете автомобилът да се събори, ако бъде пробит, са много високи.

Всъдеходите също имат способността да губят стабилност и контрол над автомобила. Поддържането на безопасно ограничение на скоростта на тези превозни средства е от съществено значение. Винаги дръжте двете си ръце на волана, когато шофирате. Задържането на едната ръка на волана може да направи шофирането и стабилизирането на автомобила много трудно и трудно (особено ако държите чаша кафе с другата ръка).

Гумените части на вашето колело могат да повредят други части на вашето превозно средство. Проверете за възможни повреди, преди да смените колело и да продължите да шофирате. Ако причинените щети са значителни, трябва да се обадите на теглещ автомобил.

Доверете се на професионалистите при повреда

Днес повечето производители на автомобили имат услуга за пътна помощ. Независимо от ситуацията, опитайте се да останете спокойни и уравновесени през цялото време.

Не трябва да изпадате в паника или да правите резки движения. В повечето случаи, но не винаги, силен взрив или взрив ще придружат пробиване. Ситуацията се влошава, ако пътят е мокър. Най-добре е да се придържате към безопасна скорост, когато вали.

От друга страна, шансовете за прегряване на гумите на вашия автомобил намаляват при дъждовно и хладно време. Не забравяйте, че поведението на колата ви ще се промени драстично, когато колелото бъде пробито.

Тогава колата ви ще има само три точки на контакт с пътната настилка (вместо предишните четири). Трябва да се избягват всякакви резки движения (резки завои на волана, внезапно спиране или ускоряване).

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *