Какво да правим, ако ни открият хипертония?

Ако вече сте диагностицирани с хипертония, значи е време да помислите за лечение. Наред с медикаментите е добре да спазвате диета и да правите упражнения. В тази публикация ще разгледаме някои основни насоки, които е добре да обмислите, ако страдате от високо кръвно налягане.

 

Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Първичната хипертония се счита за нелечима, но тя може да бъде контролирана, за да се предотвратят усложнения. Всички хора с високо кръвно налягане или някаква степен на хипертония трябва да променят начина си на живот. Решението за предписване на лекарства се взема въз основа на действителното ниво на кръвното налягане и дали пациентът има атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване (ASCVD) или рискът да се развие през следващите 10 години е над 10%.

Лекарите често препоръчват на пациентите с високо кръвно да се проверява кръвното налягане у дома. Самоконтролът вероятно ще помогне да се мотивират пациентите да следват препоръките на лекаря за лечение.

 

Цели на лечението

Целта на антихипертензивната терапия е да понижи кръвното налягане под 130/80 mm Hg. при повечето пациенти. Въпреки това, ако понижението на кръвното налягане до по-малко от 130/80 mm Hg, води до проблеми като припадък, замаяност, загуба на памет или световъртеж, лекарят може да препоръча целево кръвното налягане да бъде поддържано по-високо от посоченото, но не повече от 140/90 mmHg. При някои пациенти, като тези с висок риск от сърдечни заболявания, може да е подходящо да се поддържа по-ниско целево систолично налягане.

 

Промяна в начина на живот

Хората с наднормено тегло и високо кръвно налягане е добре да положат усилия да отслабнат. Намаляването на телесното тегло с едва 4,5 килограма може да понижи кръвното налягане чувствително. За тези, които са със затлъстяване, диабет или имат висок холестерол, диетичните промени са важни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. При тях се препоръчва хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, храни с ниско съдържание на наситени и общи мазнини.

Пушачите трябва да се откажат от пушенето.

Намаляването на приема на алкохол и натрий (като същевременно се поддържа адекватен прием на калций, магнезий и калий) може да премахне необходимостта от медикаментозно лечение при високо кръвно налягане. Ежедневният прием на алкохол трябва да бъде намален

– за мъже до 2 питиета: 1 литър бира, около 240 милилитра вино или 60 милилитра уиски или друга силна напитка.

– за жени до 1 питие: гореизброеното наполовина.

Дневният прием на натрий трябва да бъде намален до по-малко от 2 ? грама или, по отношение на натриев хлорид (сол), до 6 грама.

Редовните аеробни упражнения са много полезни. Хората с първична артериална хипертония не трябва да ограничават физическата си активност, ако контролират правилно кръвното си налягане. Редовните упражнение могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и сваляне на теглото, както и да подобрят сърдечната функция и цялостното здраве.

 Cardizol е нов продукт на пазара, който успешно помага за справяне с високото кръвно налягане.

 

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *