Какво е интуитивен уеб дизайн?

Идеята за интуитивен уеб дизайн се говори много, но какво всъщност означава тя? Колкото повече разбирате за този метод за проектиране на сайтове, толкова повече можете да фокусирате енергията си в положителна, възнаграждаваща посока.

Състоянието на всички интуитивни сайтове се споделя със следните атрибути (според https://design4works.com):

  • Те са лесни за навигация. Всъщност те са толкова лесни за навигация, че потребителят не трябва да мисли за нищо. В един перфектен свят потребителят влиза в сайта и просто „знае“ къде да отиде и какво да прави.
  • Те разказват цялата история. Не е много оставено на случайността или изоставено, когато става въпрос за сайта. Заглавките са лесни за намиране и връзките са налични, когато са необходими. Това дава на посетителите възможността да получат точно това, от което се нуждаят, когато имат нужда – може би преди да им потрябват!
  • Те са бързи и надеждни. Прекъсването не е част от интуитивното потребителско изживяване на сайта. Това означава, че няма проблеми със зареждането или проблеми с повредени връзки. Всичко работи гладко, точно както трябва.
  • Те имат силна марка и индивидуалност. Веднага, когато потребителят стигне до интуитивния сайт, той може да разбере какво става дума в сайта. Няма неяснота или мистерия. Всичко е изложено по съвършено ясен и разбираем начин.

Как да направите своя сайт интуитивен

В мрежата има много наистина интуитивни сайтове и вашият може да бъде един от тях. Просто трябва да предприемете определени стъпки, за да накарате всички фактори по-горе да се осъществят:

  1. Разберете целевата си аудитория

Научете отблизо целевата си аудитория и ще сте по прав път към приложението на интуитивен сайт. Разгледайте възможно най-далеч, включително възрастта, пола, харесванията/нехаресванията, професията, домашния живот, семейството, местоположението и т.н. на вашата целева група. Колкото повече знаете за вашия цел, толкова по-добре.

След като разработите профил на вашия целеви потребител, можете да създадете уеб дизайн, който отговаря на профила на потребителя. Когато потребителят пристигне на вашия сайт, той ще се почувства така, сякаш е направен само за него.

  1. Направете навигацията лесна за използване

Не преоткривайте колелото с навигация, която е твърде креативна. Уверете се, че вашата навигационна система има смисъл и винаги използвайте жаргон, който вашият целеви потребител би използвал. Иновацията е забавна, но не винаги е правилният избор, когато се постави въпрос за опростяване на уебсайта.

Същото важи и за използването на общи икони. Например, ако искате да имате икона, която представлява имейл, използвайте плик. Това е универсалният знак „поща“. Не се опитвайте да станете прекалено умни, иначе рискувате да объркате посетителите.

  1. Проверете вашата уеб скорост за традиционна и мобилна мрежа

Уверете се, че няма да отнеме цяла вечност, преди вашият сайт да се зареди на други или мобилни устройства. Повечето хора няма да чакат, за да разберат дали вашият сайт си заслужава да бъде проучен. Те просто ще отидат на някой от сайтовете на вашите конкуренти.

Изглежда, че имате проблем с някой от вашите елементи, като например приятно зареждащо се изображение или видео? Премахнете го. Въпреки това, че може да изглежда привлекателно за вас като уеб дизайнер или собственик на уебсайт, не си струва да губите бъдещи клиенти и ентусиасти.

  1. Напишете завладяващо съдържание

Да, съдържанието ви винаги трябва да има компоненти за SEO оптимизация, но това не ви дава извинение за текст, който е сух като Сахара. Завладяващо копие, което е професионално написано и добре подредено, винаги се представя по-добре от пълно с ключови думи, бледо копие.

Ако не се чувствате сигурни във възможностите си за писане, говорете с доставчика на уеб разработки и маркетинг за възлагане на външни изпълнители на този аспект от вашия уеб дизайн. Това е страховита инвестиция и ще се чувствате спокойни за това, което показва на обществеността.

  1. Вашият сайт интуитивен ли е? Получете обратна връзка.

В края на деня може да сте твърде близо до уебсайта си, за да разберете дали е наистина интуитивен. Това е мястото, където обратната връзка е критична. Помолете поне няколко души да прегледате сайта ви и да докладвате за техния опит. Помолете ги да бъдат брутално честни за начина, по който се чувствахте на вашия сайт.

След това вземете вашата информация и я използвайте, за да добавите последните щирики към вашия сайт. Ще се радвате, че сте направили допълнителна стъпка, особено когато видите анализите.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *