Как работи кредитът?

Най-просто казано, кредитът е споразумение между заемодател и купувач.

Купувачът може да купи неща сега и да плати на кредитора по-късно. Обикновено купувачът трябва да плати лихва по договорения лихвен процент.

Финансовите институции преценяват вашата кредитоспособност, като разглеждат вашите кредитни отчети.

Тези отчети помагат на кредиторите и заемодателите да решат дали да ви отпуснат кредитна линия.

Видове кредит

Кредитните карти не са единственият вид кредит. Много повече от това се вижда в кредитния ви отчет.

Револвиращ кредит: Повечето сметки с кредитни карти са вид револвиращ кредит. Револвиращият кредит има  специфичен лимит  и изисква  минимални месечни плащания. Всяко салдо, пренесено в тези сметки, обикновено се начислява с лихва.

Кредит на вноски: Когато хората мислят за кредит на вноски, те обикновено мислят за заеми. Използването на кредит на вноски означава подписване на споразумение за плащане на определена сума в точно определено време. Обикновено това предполага интерес.

Веднага след като започнете да използвате кредит, ще започнете да изграждате своята кредитна история под формата на  кредитен отчет.

Какво пише в кредитния ви отчет?

Вашият кредитен отчет влияе върху много от най-големите покупки в живота и е ключов за изграждането на кредит. Бъдещите заемодатели и кредитори проверяват кредитоспособността на вашия отчет. Ако отчетът и/или резултатът ви са лоши, рискувате да не можете да получите кредитната карта или заема, от който се нуждаете.

Ето основните компоненти на вашия кредитен отчет:

-Идентификационна информация

-Кредитна история/кредитни линии

-кредитни запитвания

-Публични архиви/събиране на дългове срещу вас

-потребителски изявления

Компоненти на кредитния рейтинг

Вашият  кредитен рейтинг  е числова стойност, която заемодателите използват, за да помогнат при оценката на вашата кредитоспособност. Изграждането на кредит включва вземане под внимание на всички аспекти на вашия резултат. За да повлияете положително на кредита си като цяло, помислете кой от тези аспекти се нуждае от повече внимание във вашата ситуация.

1.Кредитна история: Правите ли плащанията си навреме? Историята на плащанията на вашите кредитни сметки е най-важният аспект от вашия кредитен рейтинг.

2.Усвояване на кредита: Каква част от общия си кредитен лимит използвате?

  1. Кредитен опит: От колко време имате кредитно досие? Колкото по-дълго трупате кредит, толкова по-добре е за резултата ви.
  2. Видове кредит: Имате ли различни видове сметки в кредитното си досие? Различни видове кредити (кредитни карти, ипотеки, заеми за автомобили и др.) увеличават резултата ви.
  3. Запитвания за кредит: Кандидатствали ли сте наскоро за кредитни линии? Нови заявления или твърде много запитвания за вашия кредит могат да имат отрицателно въздействие.
Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *