Как сами да си помогнем при диагноза „диабет“

С всяка следваща година болните от захарна болест се увеличават. Това показва статистиката и тя е категорична, за съжаление. Всеки човек, на когото е поставена диагноза диабет, първоначално се стъписва и не може да осъзнае какво се случва.

Специалистите ендокринолози са онези хора, които заедно с пациента извървяват дългия път по пътеката на лечение на това коварно заболяване. И двете страни са категорични, че поставянето на подобна диагноза е плашещо, но същевременно и животопроменящо в много отношения. Налага се пълна промяна на досегашните навици.

Обикновено хората, диагностицирани със захарен диабет тип 2, са с наднормено тегло. Това води до състояние, което съвременната медицина вече признава за здравословен проблем, а именно – затлъстяването. Питате се от какво се получава диабет? Най-често диабета е налице, когато продължително време, в рамките на дълги години, се прекалява с вредни храни. В това число влизат всички салами, кренвирши, червени меса, торти, пасти, вафли, пици, бургери и прочие. Тези т.нар. „бързи храни“ нанасят непоправима вреда на организма, ако не се консумират с мярка.

Хранене и диабет

Именно тяхното напълно премахване от менюто е първата крачка, която трябва да предприемем, за да си помогнем сами да живеем здравословно с диагноза диабет. Най-разумно е да ги заменим с пресни зеленчуци, ядки, бели меса, цитрусови плодове, пълнозърнести макарони, ориз и хляб. Последните са чудесни естествени имуностимулатори за човека и го предпазват от вируси, настинки и т.н. Не е достатъчно да спрем определени храни и да ги заменим с други.

Без съмнение редовното движение и физическа активност на тялото са жизненоважни за правилното функциониране на организма. Освен с храната обаче е необходимо да променим и мисленето си. Нагласата играе съществена роля в лечението на захарната болест. Ендокронолозите подчертават важността на спокойствието и понижаване количеството на стрес, което присъства в ежедневието ни. Диабетът може да се контролира и да не пречи на нормалния ни начин на живот. Комбинацията от физическо и емоционално лечение е златното правило, което е препоръчително всеки с поставена диагноза „диабет“ да следва, за да си помогне сам и да се чувства пълноценен човек.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *