Кое е по-лошо – болката от самия зъб или цената на зъболекарската услуга?

Може би изпитвате болка в зъбите или сте имали несимптоматични проблеми, установени при рутинно почистване. Следващата стъпка е да бъде създаден план за лечение и да оцените разходите за зъболекарските услуги за отстраняване на проблема.

Има няколко фактора, които влияят върху цената на почти всяка зъболекарска услуга.

1. Вашето местоположение

Разходите често са по-високи в градовете в сравнение със селските райони. Географските колебания в разходите следват тенденция, подобна на разликите в цената на живота, които сме свикнали да наблюдаваме.

2. Необходими прегледи

Прегледите и рентгеновите снимки почти винаги са задължителни за диагностициране на всеки стоматологичен проблем. Всеки път, когато не сте посещавали зъболекар от 10 месеца или повече или имате спешен проблем, рентгеновите снимки и задълбоченият преглед са необходими за правилното диагностициране на проблема или за осигуряване на постоянна профилактична грижа.

3. Такси за лабораторни изследвания

Изделията като коронки, импланти, протези, нощни предпазители се изпращат в зъботехническа лаборатория, която изработва всяко изделие по поръчка, като по този начин се заплаща такса.

4. Обхват на работата

Понякога оценките варират въз основа на различни фактори, дължащи се на състоянието на зъбите, костната структура, венците и др.

5. Забавяне на стоматологичните процедури

Кариесът никога не става по-евтин или по-прост за отстраняване с течение на времето. Ако изчаквате с решаването на проблемите, може да се наложи по-обширно лечение, когато сте готови да отстраните проблема. Колкото по-сериозен е проблемът, толкова по-висока е цената на стоматологичния ремонт поради сложността на работата. Накратко, колкото по-рано се заемете с проблема, толкова по-добре.

6. Козметични процедури

Козметичните процедури, дефинирани като услуги, които единствено подобряват външния вид на зъбите и устата, обикновено не се покриват от застраховката и ще доведат до по-високи разходи. Това включва избелване на зъби, оформяне на зъби, фасети и контуриране на венците.

7. Профилактични, основни и големи процедури

Това са трите класификации, по които застрахователните компании определят процедурите, което води до различно покритие за всяка от тях.

Нека видим какви са цените на някои зъболекарски услуги в центъра на София.

  • Вадене на зъб – варира между 100 и 150 лв.
  • Ако искате обезболяващо или упойка, това ще ви струва 20 лв.
  • Ако искате цялостно почистване на зъбен камък – цената ще варира между 80 и 100 лв.
  • Лазерно избелване на зъбите – 250 лв.
  • Лечение на коренов канал / пулпит – от 50 до 100 лв.
  • Изграждане на зъб – от 50 до 100 лв.
  • Поставяне на имплант (титаниев, швейцарски) – между 1300 и 1500 лв.
Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света и България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *