Лечението на хазартната зависимост – нужна ли е помощ от специалисти

Лечението на хазартната зависимост очевидно изисква намесата на специалисти. В крайна сметка един хазартно зависим най -често се оказва, че дори не може да признае, че има проблем, камо ли доброволно да отиде на лечение. Ако преди десетилетие основният проблем в тази област беше играта в казина и игрални автомати, днес проблемите все повече се появяват в друга област. Лечението на хазартна зависимост е сериозна стъпка, която трябва да бъде мотивирана от самия пациент. Разбира се, на пръв поглед проблемът не е толкова страшен и изглежда, че може да бъде преодолян без психотерапевтична помощ. Но вече има много примери за това как пристрастяването към хазарт има ужасно и разрушително въздействие върху психиката на подрастващите и възрастните.

Пристрастяването към хазарта води до чувство за вина на човек, желание да прикрие самия факт на хазарта. Налице е промяна в начина на живот, често участие в престъпни дейности, за да се получат пари. В резултат на това: загуба на семейство, работа, финансова несъстоятелност.
Най -ефективната помощ в такива случаи се оказва от специалисти: психиатри, психолози. Те професионално ще определят колко дълбоко е отишла болестта. След това пациентът ще трябва да избира между амбулаторно лечение и хоспитализация.

Методи за психокорекция:
• психофизиологично обучение;
• програма за рехабилитация у дома;
• формиране на здравословен начин на живот;
• неврокод.

Освен психотерапията има различни терапевтични техники. Психокорекцията на личността обаче е най-важната от тях. Специалистите използват специални програми, за да променят поведенческите реакции на зависимия.

Терапия за пристрастяване към хазарта

Когнитивно -поведенческата терапия на хазарта се фокусира върху промяна на нездравословното поведение и мисли за хазарт, като рационализиране и погрешни схващания. Тази терапия учи комарджиите как да се справят с хазартните пориви и неприятните чувства, вместо да навлизат в свят на илюзии чрез хазарт, който носи със себе си финансови, професионални и междуличностни проблеми. Целта на тази терапия е да „поправи“ пристрастения мозък чрез преосмисляне на същността на хазарта.
Помощта на терапевт ще ви даде необходимите инструменти и подкрепа, за да възстановите и преосмислите лошия начин на живот.
Подкрепа в процеса на възстановяване от пристрастяване към хазарта
Не е толкова трудно да се откажеш от играта. Много по -трудно е да се поддържа това състояние и да не се прекъсне под натиска на следващия хазартен прилив. Лесно е да подкрепите възстановяването си от пристрастяване към хазарта, ако сте заобиколени от хора, на които можете да разчитате, ако избягвате хазартна среда, временно прехвърлете контрола върху финансите си на друг човек (на когото можете да се доверите), намерете вълнуващо занимание за себе си, което можете да замените хазарта.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *