Мед – 10 ползи за здравето

pchelen-medМед – 10 ползи за здравето

Открийте ползите за здравето на един от най-старите подсладителите на земята, както и някои интересни любопитни факти.

Пчелите поглъщат, храносмилат и повръщат нектар, за да направят мед; този нектар съдържа почти 600 съединения. Това го прави толкова полезен, че много хора го включват в списъка с храни, даващи енергия, които трябва да има в кухнята.

„Сине мой, яж мед, защото е добър” – казано е в притчите на цар Соломон.

Ползи за здравето:

1. Предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Качественият пчелен мед съдържа флавоноиди и антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

2. Намаляване на язви и други стомашно-чревни разстройства.

Последните изследвания показват, че редовното му приемане може да помогне за проблеми като язви и бактериален гастроентерит. Причината за това може да бъде свързана със следващата полза.

3. Антибактериални, противогъбични, анти- гъбични свойства.

Според Питър Mолан, директор на отдела за изследване на меда в Университета на Уайкато в Нова Зеландия, той има антибактериални свойства, защото пчелите добавят ензим, който образува водороден прекис. Много хора използват кислородна вода като дезинфектант, а някои считат, че тя може да лекува почти всяка болест.

4. Увеличаване на спортните постижения.

Древните олимпийски атлети са приемали пчелен мед и сушени смокини, за да повишат своите постижения. Това вече е проверено с модерни изследвания, които показват, че тази комбинация е по-добра в поддържането на нивата на гликоген и подобряване на времето за възстановяване в сравнение с други подсладители.

5. Намаляване на кашлицата и дразнене в гърлото.

Медът помага при кашлица, особено пчелен  мед от елда. В изследване, проведено със 110 деца, се е доказало, че приемането на еднократна доза от него е също толкова ефективно, колкото една единствена доза от декстрометорфан за облекчаване на нощна кашлица и позволява по-спокоен сън.

6. Баланс на петте елемента.

Мед от Ambrozia.bg се използва в аюрведа лечението в Индия от най-малко 4 000 години и се счита, че въздейства положително върху всички съществени дисбаланси на организма. Той, също така, се смята, че е полезен за подобряване на зрението, при загуба на тегло, лечение на импотентност и преждевременна еякулация, нарушения на пикочните пътища, бронхиална астма, диария и повръщане.

Счита се за вещество, което има способността да прониква дълбоко в тъканите на тялото. Когато се използва в комбинация с други билкови препарати, той подобрява лечебните им свойства и също така им помага да достигнат по-дълбоките тъкани.

7. Регулиране на кръвната захар.

Макар да съдържа прости захари, това не е същото като бялата захар или изкуствените подсладители. Точният комбинация от фруктоза и глюкоза действително помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Някои видове пчелен мед имат нисък хипогликемичен индекс.

8. Лечение на рани и изгаряния.

Външното му приложение е показало, че е толкова ефективно, колкото конвенционалното лечение със сребърен сулфадиазин. Предполага се, че ефектът се дължи на комбинацията прости захари и антибактериалната му природа.

9. Пробиотик.

Някои разновидности пчелен мед от Ambrozia.bg притежават големи количества от полезните бактерии. Това включва до 6 вида лактобацили и 4 вида на бифидобактерии. Това може да обясни много от „мистериозните” му терапевтични свойства.

10. Красива кожа.

Неговите антибактериални качества са особено полезни за кожата, и когато се използва заедно с други съставки, може да я овлажнява и подхранва. Едно мощно домашно средство за красота.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *