Може ли да поискаме заем, за да платим друг?

Изпълнението на задълженията, които придобиваме, когато кандидатстваме за заем, обаче може да се усложни, ако икономическата ни ситуация се промени. Какви са възможностите, които имаме, за да се справим със заем, който не можем да платим?

Най добрият вариант винаги е внимателно да прегледаме приходите и постоянните разходи и да направим бюджет, за да знаем колко имаме да платим дълговете. Въз основа на тези данни можем да намалим ненужните или незаменими разходи и да разпределим тази сума за изплащане на непогасени заеми.

Ако коригирането на бюджета не е достатъчно, има различни възможности за рефинансиране или предоговаряне на дълговете ни. Всички те имат плюсове и минуси, които трябва да бъдат внимателно претеглени.

Какви възможности ни остават, за да се справим със заем, който не можем да платим?

Обединяване на дългове: Състои се от групиране на всички заеми и ипотеки, които сме договорили в едно. С други думи, събират се всички задължения и се договаря с банката отпускането на нов кредит с по-ниска месечна вноска, с цената на увеличаване на срока за погасяване. Прибягването до това решение означава поемане на увеличение на цената на кредита, тъй като в крайна сметка плащаме лихва за по-дълго време.

Рефинансиране на дълга: Позволява ви да плащате по-ниски вноски, но, както и в предишния случай, с удължаване на срока на погасяване, кредитът става по-скъп.

Поискайте друг заем в субект  различен от този, който ни е предоставил първия, или постигнете споразумение с банката за промяна на кредита към друг субект, който може да предложи по-добри условия от някакъв вид, като например ползи при промяна на условията на експлоатация, в амортизационния период и др.

Заем между семейство или приятели : Ако изберете тази алтернатива, е удобно да подпишете договор за заем между физически лица, където са отразени всички условия, които ще го управляват, тъй като тези заеми могат да бъдат безплатни. В някои страни, тези заеми подлежат на данък върху прехвърлянето на собственост, въпреки че в момента са освободени от данъчно облагане.

 

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *