Общо за работните комбинезони и гащеризони

Често задаван въпрос сред компаниите и техните служители, и работници е кога работата им изисква те да носят даден тип комбинезон или гащеризон. Това е добър въпрос, но той е много относителен, защото всяка компания, индустрия, тип работа може да изискват различен подход при избора на този вид части на работното облекло.

Каква обаче е разликата между комбинезона и гащеризона? Гащеризонът обикновено е панталон с нагръдник и тиранти за захващане, докато комбинезонът има пълно покритие на ръцете и краката, и висока яка. Тоест това са различни работни дрехи и всяка има своето специфично предназначение.

Генерално обаче гащеризоните и комбинезоните се носят от служители работещи ръчен труд, включително фермери, железничари, механици, инженери, заварчици, строители и бояджии, и т.н. Както подсказват изброените професии, ръчният труд изисква работниците да си изцапат ръцете, а по-често това включва и останалата част от тяхното физическо тяло. Този тип облекло предпазва.

С пръски от вещества, разливащи се масла и бъркотия на работните площадки, които се случват редовно, е изключително важно служителите да бъдат снабдени с униформи, за да запазят и защитят както телата им, така и долните слоеве дрехи част от целия работен аутфит.

Особено необходими са в случаите, когато такива вещества се получават в резултат на гореща работа – тоест „всяка работа, която изисква използване на пламък, прилагане на топлина или триене, или може да генерира искри или топлина“. В този смисъл редица индустрии задължават работещите в тях да носят комбинезон или гащеризон като един първи горен слой на защита за тялото.

Списъкът на индустриите и причините да носите гащеризон или комбинезон на работа не е хич малък. Общото правило е, че ако работата включва искри, пръски и разливане на вещества, хвърчащи стружки тогава е необходим някакъв слой за предпазване. Колкото по-опасна става работата и в нея са замесени застрашаващи вещества и материали, толкова повече ще се нуждаете от защита от главата до петите.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *