Освещаване на къща – защо да го направим


Освещаване православните християни наричат обреда, който въвежда Църквата в храма и личния живот на човека, за да може Божията благодат да закриля неговия живот, действията му и неговото обкръжение.

В основата на различните църковни обреди лежи желанието да се одухотвори човешката дейност, да се свърже с Божията помощ и с неговата благословия. Ние молим Господ така да направи нашите действия и постъпки, че те да са угодни за Него и да носят полза за близките ни и за самите нас, да благослови нашите взаимоотношения с хората, които да са в мир и разбирателство. И за това молим нашия дом, принадлежащите ни вещи, плодовете и зеленчуците, отглеждани в двора ни, водата от кладенеца, чрез Божията благословия да ни помага във всичко, да ни защитава и укрепва нашите сили.

Освещаването на къщата е доказателство преди всичко за нашата вяра в Бог, на вярата, че нищо не може да се случи с нас без Неговата свята воля. Живота, здравето и благополучието на хората в значителна степен зависи от състоянието на обкражаващата природна и духовна среда. Катастрофалните за човека последствия от екологични катаклизми, свързани с разрушаване на природата, имат не само видими външни физически причини, но и невидими, духовни.

Сред духовните причини, лежащи в основата на всички явления в природата, а така също социалните и държавни явления, такива като революции, война и различни глобални промени се дължат преди всичко на религиозния живот на хората.

Поради всички тези причини се поражда необходимостта от освещаване на къщата, за да се измоли Божията благодат. С освещаването на къщата или апартамента собствениците са с надеждата да получат помощ от Бог да защитат себе си и дома си от вируса на греховната съблазън и духовно разложение. Дом, в който времето се прекарва в пусти и празни преживявания е като дом със светещи прозорци по време на нощно нападение на вражеска авиация.

Трябва да запомним, че освещаването на къщата е защита от всякакви бедствия и опазване на дома от всичко зло, противно на Бог. Освещаването на къщата е благословия да не се отделяме от Бог, да се стараем да направляваме живота си не по законите, въвеждащи в човешкото общество вражда сред рода човешки, а по Божествените закони.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *