Парадонтоза – как се лекува и колко струва лечението

Пародонтална болест възниква от възпаление на венците. Възпалението на венците, от друга страна, е резултат от неадекватна хигиена на устната кухина. Бактериите не само се придържат към големите зъбни повърхности, но предимно обичат да се придържат към откритите зъбни шийки и зъбния ръб, границата между венците и зъбите.

За да се бори с бактериите и техните отпадни продукти, човешкото тяло реагира с възпаление на подходящите места. Възпалението на венците по зъбния ръб със свързано кървене създава джоб на венците. Пародонталните джобове предлагат на бактериите удобно място за размножаване.

Ако не се вземат мерки навреме, възпалението не зараства, зъбодържащия апарат се атакува и възпалява от увеличенят брой бактерии. Това може да стигне толкова далечче зъбният камък се образува върху зъбния корен и по този начин бактериите се натрупват още повече в дълбините на корена.
В най-лошия случай възпалението, причинено от бактериите, може да доведе до разклащане и загуба на зъбите в даден момент във времето. Ето защо пародонтитът се отнася до възпаление на зъбодържащия апарат, което не рядко води до загуба на зъби.

Лечение на пародонтозата

Пародонтозата е постепенен процес, който не е задължително да е свързан с болка. За да се предпазите своевременно, като здравноосигурен пациент можете да измервате размера на венечните джобове на всеки две години (пародонтален статус). Зъболекарят използва специална сонда, която измерва дълбочината.
Ако джобът на венеца е дълбок 3 мм, вече има възпаление. С дълбочина на джоба от 5 мм се атакува зъбодържащия апарат (дентин). Пародонтозата може да се лекува в ограничена степен с антибиотици и с редовно професионално почистване на зъбите (до 4 пъти годишно може да бъде полезно) /Информация: https://virtue-dentalcenter.com/service/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b0/

Препоръчително е почистване на корена (да не се бърка с лечението на коренови канали), за да се отстранят бактериите от денталните джобове и опорната структура на зъба. Преди да се извърши почистване на корена, зъбите се подлагат на професионално почистване поне веднъж годишно. От само себе си се разбира, че пациентът трябва да обръща повече внимание на почистването на зъбите си оттук нататък.

По време на почистването на корените упоритите отлагания и вече възпалената тъкан се премахват от джобовете на венеца с помощта на лазер, ултразвуков апарат или кюрета. Повърхността на корена също се изглажда и полира, за да няма допълнителни места за гнездене на бактерии. Необходими са няколко сесии за цялостна борба с бактериите. Ако почистването на корените е успешно, венците отново се прикрепват към зъбите. По този начин гингивалният джоб се затваря и зъбът вече не е уязвим.
За съжаление пародонтитът в много случаи е хроничен. Освен това джобовете не винаги отстъпват напълно. По-скоро може да се спре или забави по-нататъшното нежелано развитие. Тук особено полезна е редовната профилактика и ефикасното парадонтално лечение.

Законовото здравно осигуряване предвижда много стоматологични лечения, но винаги в най-простата версия. По-специално за кореновите и пародонталните лечения, сега зъболекарите препоръчват по-нови и по-добри процедури от тези, които се субсидират от задължителното здравно осигуряване.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *