Православната икона и нейното изкуство

Както е известно, почитането на светите икони е много важно в Православната църква, тъй като иконата е нещо много по-голямо от просто изображение. Той не е просто украшение на храма или илюстрация на Свещеното писание, но има пълно съответствие с тях, това е предмет, който органично влиза в живота на божествените служби. Това обяснява значението, което Църквата придава на иконата, тоест не на някакво изображение като цяло, а на каноничната икона, тоест онзи специфичен образ, който Тя самата е разработила в хода на своята история в борбата с езичеството и ересите; това изображение, за което,

Иконата, като свещен образ

В иконата Църквата не вижда просто някакъв аспект от християнското учение на вярата, а израз на християнството в неговата цялост, православието като такова. Следователно е невъзможно да се разбере или обясни църковното изкуство извън Църквата и нейния живот. Иконата, като свещен образ, е едно от проявленията на Преданието на Църквата. Почитането на иконите на Спасителя, Богородица, ангели и светци е догмат на християнската вяра, който е формулиран от VII Вселенски събор – догмат, произтичащ от основното изповедание на Църквата: въплъщението на Сина на Бог. Иконата на нашия Господ е свидетелство за Неговото истинско, а не илюзорно въплъщение.

Защитавайки иконите, Православната църква не защитава техния дидактически или естетически аспект, а самата основа на християнската вяра. Догмата за въплъщението, тъй като иконата на Спасителя е едновременно свидетелство за Неговото въплъщение и нашето изповядване на Исус Христос като Бог. „Видях човешкия образ на Бога и душата ми се спаси“, казва свети Йоан Дамаскин. С други думи, иконата на Спасителя е, от една страна, свидетелство за пълнотата и реалността на Неговото въплъщение, изображение на Божествената личност на Въплътеното Слово, нова преобразена природа; и от друга страна, свидетелство за реалността на нашето знание за Исус Христос като Бог, тоест откровението.

Източник: Иконите.бг

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *