Развитието на дамските рокли през вековете

Дамска рокля
Дамска рокля

Дамските рокли са се развивали през годините и са имали различни кройки и цветове. В началото били проста дреха от кожа, която предпазвала от студ, вятър и дъжд. С времето и развитието на цивилизацията тя започнала да се обособява като по-удобна и практична дреха, която се носела само от жени.

Първите сведения за дамските рокли са още от египетската цивилизация. Тогава дамите са носели рокли направени от памук и лен. Те били къси поради топлия климат в тези региони. Най-често били допълвани от различни бижута от метал, дърво и кост.

По същото време в Гърция и след това Рим също се носели рокли. Те били направени от голямо парче плат, пристягано в кръста с лента и имащо отвори за главата, ръцете и краката. Най-често изработено от лен или фина вълна и оцветено с различни шарки. Тази рокля наричали хитон. Най-често тези дрехи били дълги, за да предпазват кожата от слънцето.

В средните векове, дамската рокля продължила да изглежда по подобен начин. Дълга до земята туника, която да предпазва тялото. До тогава поради трудността на изработване на платовете, дрехите запазвали своята простота и не били много сложни за изработка или обличане. Това се променило с идването на ренесанса.

През ренесанса дамските рокли променили своя външен вид. Станали по-сложни. Съставени били от две части. Горна и долна. Горната част била във формата на корсет, а долната обикновено била изработена от дърво или китови кости рамка, върху която се поставял плата. По-бедните носели навити под кръста платна, за да имитират тази рамка. Ръкавите на роклите се придържали от връзки и можели да се махат по желание. Само богатите дами тогава можели да си позволят изработка на рокли от коприна или памук. Всички останали носели дрехи от вълна. Дрехите тогава се оцветявали в различни цветове, като най-скъпите били червените, розово и индиго.

Тази мода с различни малки изменения се запазва до 19-ти век когато дамите започват да променят своите дрехи. В края на века изчезва рамката под роклята и става модерно да се носят корсети. Били измислени безопасната игла и ципът.

Така дамската рокля преминава в 21-ти век и става все по модерна и красива, като например моделите в този онлайн магазин. Това е времето на появата на масовата конфекция и дамите получават огромно разнообразие от рокли. Поевтиняването на платовете е предпоставка за развитието на роклите като кройка и цветове. Появяват се все по-дръзки, както и красиви дизайни. Така роклята продължава да е неизменна част от гардероба на дамите и до днешни дни.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *