Синантропни хлебарки – особености и значение

Синантропните хлебарки, обитава територията на цяла Европа, но реално са от вносен произход и живеят предимно в отопляеми сгради. Този ред включва около 3000 вида, които живеят предимно в открита природа и само няколко вида живеят в отопляеми сгради.

Статията е заимствана от сайта на PREVENTA.BG.

Най-широко разпространени са червените хлебарки – Blattella germanica и черните хлебарки – Blatta orienialis. Съществува и вид известен като американски хлебарки, дошли в страната ни през последните десетилетия с вносни стоки (предимно плодове).

В момента са популярни американските хлебарки – Periplaneta americana, които са и доста разпространени. Други хлебарки са южноазиатските – Periplaneta australasiae, мебелните хлебарки – Supella longipalpa, пепеляшки хлебарки – Nauphoeta cinerea (последните са изключително редки). Хлебарки от родовете Blaberus, Panchlora и Leucophaea, често са пренасяни тропически плодове, но тези видове не се вкореняват в нашата климатична зона.

С голям брой хлебарки се установяват в цялата сграда, а с малък брой те живеят само в някои стаи. Неравномерното поставяне на насекоми в сграда е свързано с наличието или отсъствието на благоприятни условия за тях.

Подходящи условия за развитието на хлебарки са:

Оптимална температура, влага, храна, подслон. В многоетажни сгради хлебарки при благоприятни условия образуват стабилни популации с тенденция постоянно да разширяват границите на окупираната територия.

Хлебарките се движат през нощта или вечер, понякога на големи групи от няколко десетки или повече индивида.

През топлия сезон – по улицата или по външната стена на къщата, а през студения сезон на комуникационни устройства. На първо място, хлебарките населяват стаи с подходящи условия за тях.

Основната част от популацията на хлебарката на закрито са нейните ларви. Те се крият в най-тесните пукнатини, съответстващи на размерите й, където не могат да бъдат открити и където инсектицидите не проникват по време на обработките. Следователно по време на обработката умират предимно възрастните насекоми – възрастни и големи ларви.

Малките ларви на моменти, които не са умрели по време на обработката, се превръщат във възрастни и са в състояние да раждат след 2-3 месеца. В тези помещения, обитавани от хлебарки, които не са били третиране, чрез пръскане на хлебарки, се запазват и възрастни. Те продължават да се размножават и след 2-4 седмици се установяват от необработени помещения в освободената от тях територия.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *