Стилът говори вместо нас

Тази година тенденциите в модата са артдеконструкция на 70-те. Погледът към една епоха може да разкрие историята на цялото десетилетие. За вкусовете, за пазара, за критериите, за парите, за семейството, за идеологията. Да погледнем към тях без носталгия и без ирония е преживяване, което все по-силно очертава липсата на сериозен поглед към начина, по който сме се обличали и отношението ни към модата. Както всичко останало през 70-те темата за модата е част от голямата тема за социалистическия начин на живот. Модата не трябва да привлича вниманието върху себе си самоцелно, а да служи на човека в изпълнението му на обществения дълг към партията и родината. Започват да се печатят издания, в които  с неизбежните статии за някой нов монумент, наистина се предлагат професионални решения за конструиране на облеклото. Разнообразие внася гостуването на чешки или полски дрехи и аксесоари от списанията в британските страни.

Пазарният дефицит у нас по онова време е с такива размери, че моден редактор на списание „Нов дом“ коментирайки модата в Европа, произнася репликата: „За съжаление у нас липсват такива красиви утилитарни предмети“. 70-те години България се разделя със старите битови дрехи и аксесоари. Те биват наречени „селски“, свързани със стария бит, който изпада в немилост. Така залязва етностилът и се заражда градския стил.

70-те се завърнаха това лято с типичните си много натруфени и женствени плюш, сатен, дантела, както и пайети, нанизи от перли, камъни, ринги и капси… Декорациите са най-често фльонги, пискюли, сърца, а принтовете –  кроко и леопард. Много актуални са роклите и туниките с геометричен пачуърк, полите от многпластов тюл, както и трапецовидната линия в минироклята и ръкавите тип кимоно.Цветни мотиви и анималистични десени доминират в най-новите колекции дамски дрехи, при което непремонно талията е доста повдигната.Изработват се от дишащи материи и подчертават естествените извивки на тялото.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *