Странни и интересни факти за обувките

shoesКой ли не обича интересните факти за нещата от живота, които ни заобикалят. Обувките също са интересна тема за разговор, защото има много странности, които съпътстват тяхната еволюция по света. Първата странност, която донякъде оправдава дамската страст за пазаруване на обувки, е свързана с това, че в мозъка се задейства площ от предфронталния кортекс на мозъка, наречено събирателно място, когато дамите купуват нов чифт обувки. Това все пак го казва жена учен, и на фона на странните и интересни факти за обувките в следващите редове, можем да й се доверим.

 

Например, така популярните днес сникърси, които може да са мъжки и дамски модели, се наричат така, защото материалът от който са се изработвали обувки през 19 век, а именно гумени подметки, е позволявал „промъкване” наоколо, без да се издава звука. От глагола sneak – промъквам се.

 

Така любимите днес дамски обувки на високи токчета, всъщност крият една тайна. В началото токчетата са били аксесоар към мъжката обувка. Векове наред високи токчета са били мерило за висок статус. Също така са били важни за ездачите на коне да се задържат на стремето. Първите дамски ботуши, в този смисъл, отново се дължат на аристокрацията. През 1840 г. кралица Виктория, получава първия чифт.

 

Американската жена, има средно по 19 чифта обувки в гардероба си. Време е и българските дами да ги застигнат. Също така някога в Щатите са се досетили, да направят модификацията за лява и дясна обувка. Какво ли е било преди това?

 

Друг интересен пример е, когато психолозите започват да изследват сънища свързани с обувки и някои от тях заключват, че това е свързано дали човек се чувства здраво стъпил на земята, или като индикация за ниско самочувствие. Ако си мислите, че съновника в България, който няма психологическо изследване говори само за един вид обувки, напротив, има 20 категории обувки в сънищата.

 

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *