5 съвета направи си сам и идеи за възстановяване на стари мебели

Интериор от миналото е нещо, което някои биха свързали с консерватизъм, но какво да правим с останалите мебели? Някой ги изнасят на лятната вила, за да изживеят последните си години, други безмилостно разглобява и изхвърлят, а някой възстановяват!

И така, даването на втори живот на старите, но висококачествени неща е не само икономично, но и екологично! И в допълнение получавате уникални неща, които няма да бъдат намерени в никой друг интериор.

Плюсове и минуси на реставрацията на мебели „направи си сам“.

Защо трябва да изберете реставрация, вместо да занесете мебелите на сметището:

Уважение към природата

Уви, битовите отпадъци не се рециклират. Скринът ви ще изгние на сметището години наред, особено ако го изхвърлите в сравнително добро състояние.

Създаване

Ако харесвате ръкоделието, тогава реставрацията определено ще ви завладее.

Спестяване

Спестете пари в портфейла си, като не се изкушавате от модерни мебели.

Ексклузивност

Вие сами измисляте дизайн, цвят, декор – няма да намерите такива мебели във веригата магазини.

Разбира се, Направи си сам, не е толкова просто. Има и много недостатъци при реставрацията. Първо трябва да похарчите пари за материали: шкурка, ролки, четки, боя, лак. След това отделете много време за всички процеси. Освен това ще трябва да се поучите от грешките си и да овладеете нови техники. Реставрацията на мебели е повод да се запознаете с винтоверт и различните размери винтове, да научите малко повече за обкова и характеристиките на различните материали.

Реставрацията е доста объркан процес. Ако е възможно, работете на място, където нямате нищо против да разлеете боя, или подгответе работното си място, като защитите правилно пода. Не забравяйте ръкавици и респиратор.

Първична реставрация на дървени мебели

Преди цялостна преработка, обърнете внимание на моментите на работа. Затегнете пантите, сменете фитингите, покрийте дупките и вдлъбнатините с шпакловка, сменете огледалото в тоалетката. Дори актуализираните дръжки могат да променят външния вид на мебелите! Всичко това трябва да се направи, преди боядисване!

Препоръчваме ви, да оцените реално състоянието на мебелите. Ако се счупи нещо и е зле, по-добре е да помислите за изхвърляне на стари мебели цени. В случай, че повредата е незначителна, не се колебайте да се захванете за работа.

Не пипайте антични мебели и антики!

Акрилната боя не подхожда на вековен дъбов шкаф – такъв е много ценен и това само ще го съсипе. Такива неща се дават на професионалисти за реставрация и ако артикулът не е необходим, опитайте да го пуснете за продажба.

Подновяване на полирани повърхности

Когато външният вид на мебелите ви подхожда и трябва само да актуализирате лъскавия пласт (полиране), използвайте една от предложените рецепти:

Маслен лак – за целта смесете ленено масло, терпентин и оцет в съотношение 2:2:1. Докато носите ръкавици, почистете полираната повърхност с мека кърпа.

Лак и бира – смесете растително масло и бира в съотношение 1:1.

С восък – разтворете восъка в бирата на водна баня, разбъркайте. Нанесете върху мебели, оставете да изсъхнат. След това изтъркайте добре повърхността с пухкава кърпа.

Тези методи ще работят, ако повърхността е леко надраскана. За съжаление е невъзможно да се възстановят чипове и големи пукнатини у дома.

Ако скъпите мебели са покрити с лак, не експериментирайте. Обърнете се към професионалистите за възстановяване на блясъка: не е страшно да реставрирате нещо от масовия пазар, но ще е жалко да го направите с нещо скъпо.

Как да пребоядисате стари мебели

Важна стъпка е подготовката за боядисване:

Измазване на всички повърхности с шкурка, така че боята да лежи равномерно. Най-удобно е да подготвите разглобени мебели.

Обезмасляване на повърхности с ацетон.

Приложение в почвата. Тази стъпка значително ще подобри резултата: първо, боята се „прилепва“ към повърхността по-добре и ляга по-равномерно и второ, за получаване на желания нюанс са необходими по-малко пластове.

След подготовката може да рисувате. Универсално покритие – акрил на водна основа. Може също да използвате спрея, но не на закрито.

Добре почистената повърхност може бързо да се боядиса с всеки инструмент: дори с валяк, дори с четка. Първият дава по-меко и равномерно покритие, а с помощта на четка може да придадете интересна текстура. Във всеки случай нанесете поне два пласта боя. След всеки е необходимо да изчакате, докато изсъхне напълно.

Тук има още две прости техники за оцветяване, които се използват за всички видове мебели, за да не изглеждат твърде нови:

Състаряване с шкурка – за целта преминете изсъхналата боя с груба шкурка. Ще остави характерни “старчески” драскотини.

Мокра техника – използвайте разредете черна или сива боя с вода до течно състояние, нанесете обилно, върху мебелите и бързо попийте с парцал или салфетка.

Как да лакирате мебели

Когато оцветяването приключи, нанесете пласт лак. Това предпазва боята от негативните фактори на околната среда. Ако мебелите се използват на открито или балкон, тази стъпка е задължителна.

Изборът на лак зависи от вашите предпочитания. Нанася се с четка или мека кърпа, като се втрива леко в мебелите. За издръжливост направете 3-5 пласта, всеки от които съхне по-дълго от предишния. Лакирането значително увеличава времето за реставрация, но и удължава живота на мебелите.

Специален лак ще ви помогне да придадете на нещата винтидж вид: след изсъхване той образува пукнатини и се получава интересен ефект на античността.

Когато тези похвати ви се струват твърде трудоемки, скъпи или безсмислени, лесно  може да се обадите във фирма за изнасяне и изхвърляне на мебели.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *