7 стъпки към перфектната канализация за Вашия дом

Канализацията е важна част от всяка къща, тъй като тя отвежда отпадните води далеч от дома и предотвратява наводнения и други проблеми. Изграждането на канализация може да бъде сложна задача, но като следвате тези стъпки, можете да сте сигурни, че ще свършите работата правилно.

Първата стъпка към изграждането на канализация е да планирате системата. Това включва определяне на местоположението на канализационните тръби, избор на правилните материали за тръбите и създаване на план за изграждане на канализацията.

Стъпка 1: Определяне на местоположението на канализационните тръби

Когато определяте местоположението на канализационните тръби, трябва да вземете предвид няколко фактора, като например:

 • Разположението на тоалетните, мивките и другите водопроводни инсталации във Вашата къща
 • Разстоянието между къщата Ви и главната канализационна линия
 • Типът на почвата във Вашия двор

Избор на правилните материали за тръбите

Има два основни типа канализационни тръби: пластмасови и чугунени. Пластмасовите тръби са по-леки и по-евтини от чугунените тръби, но не са толкова издръжливи. Чугунените тръби са по-здрави и издръжливи, но са по-скъпи и по-тежки.

Създаване на план за изграждане на канализацията

След като сте определили местоположението на тръбите и сте избрали правилните материали, можете да създадете план за изграждане на канализацията. Този план трябва да включва следното:

 • Местоположението на тръбите
 • Размерите на тръбите
 • Начинът на свързване на тръбите
 • Местоположението на канализационните отвори

Стъпка 2: Изкопни работи

След като сте създали план за изграждане на канализацията, можете да започнете с изкопните работи. Това включва изкопаване на канали за тръбите и подготовка на основата за тръбите.

 • Изкопаване на канали за тръбите

Каналите за тръбите трябва да бъдат достатъчно широки, за да се поберат тръбите, и достатъчно дълбоки, за да се осигури правилен наклон за оттичането на водата. Наклонът трябва да бъде най-малко 1/4 инча на линеен фут.

 • Подготовка на основата за тръбите

Основата за тръбите трябва да бъде равна и твърда. Ако почвата във Вашия двор е мека или нестабилна, може да се наложи да добавите слой от пясък или чакъл, за да създадете здрава основа.

Инсталиране на канализация

Стъпка 3: Монтаж на канализационните тръби

След като сте изкопали каналите и сте подготвили основата, можете да започнете да монтирате канализационните тръби.

 • Свързване на тръбите

Тръбите се свързват помежду си с помощта на гумени уплътнения или специални съединители. Уверете се, че тръбите са свързани плътно, за да се избегнат течове.

 • Запечатване на фугите между тръбите

Фугите между тръбите трябва да бъдат запечатани с водоустойчив уплътнител, за да се предотврати изтичането на вода.

Стъпка 4: Инсталиране на канализационните отвори

Канализационните отвори са необходими за отвеждане на отпадните води от къщата към главната канализационна линия. Отворите трябва да бъдат монтирани в най-ниската точка на канализационната система.

 • Избор на правилните отвори за канализацията

Има различни видове канализационни отвори, които се предлагат в различни размери и материали. Изберете отвор, който е подходящ за размера на канализационната Ви система и който е изработен от издръжлив материал, като например чугун или PVC.

 • Монтаж на отворите

Канализационните отвори се монтират чрез свързване към канализационните тръби. Уверете се, че отворите са монтирани плътно, за да се избегнат течове.

Стъпка 5: Тестване на канализационната система

След като сте монтирали канализационните тръби и отвори, трябва да тествате канализационната система, за да се уверите, че работи правилно.

 • Проверка за течове

Проверете всички фуги между тръбите и отворите за течове. Ако откриете теч, запечатайте го с водоустойчив уплътнител.

 • Уверете се, че канализацията работи правилно

Излейте вода в тоалетната или мивката и проверете дали водата се оттича правилно. Ако водата не се оттича правилно, може да има запушване в канализационната система.

Стъпка 6: Поддръжка на канализационната система

Канализационната система изисква редовна поддръжка, за да се предотврати запушване и други проблеми. Ето няколко съвета за поддръжка на канализационната система:

 • Редовно почистване на канализационните тръби

Канализационните тръби трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на мазнини, отпадъци и други материали, които могат да причинят запушване. Можете да почистите канализационните тръби сами с помощта на химически препарати или като ги изплакнете с гореща вода.

 • Проверка за повреди и течове

Проверявайте редовно канализационната система за повреди и течове. Ако откриете повреда или теч, поправете го незабавно, за да предотвратите по-сериозни проблеми.

 • Избягвайте да изхвърляте мазнини, хранителни отпадъци и други твърди материали в канализацията

Мазнините, хранителните отпадъци и други твърди материали могат да причинят запушване на канализационните тръби. Избягвайте да изхвърляте тези материали в канализацията, за да предотвратите проблеми.

 • Не изливайте химикали в канализацията

Химикалите могат да увредят канализационните тръби и да причинят течове. Избягвайте да изливате химикали в канализацията, за да предотвратите проблеми.

Стъпка 7: Запълване на изкопите

След като сте тествали канализационната система и сте се уверили, че работи правилно, можете да започнете да запълвате изкопите.

 • Запълване на изкопите с пръст

Запълнете изкопите с пръст и я уплътнете добре.

 • Уплътняване на почвата

Уплътнете почвата около канализационните тръби, за да предотвратите слягане на почвата и повреда на тръбите.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *