SEO Линк Билдинг Техники

Статистически повече от 95 процента от интернет потребителите избират най-добре класираните уеб страници в резултатите от търсачките. Това е основната причина, защо си заслужава да се използва оптимизацията за търсачки (SEO) и подобряване на резултатите на даден сайт в класирането. Линк билдингът е признат като един от основните методи, ефективни в подобряване на видимостта на вашия сайт в резултатите на търсачките (Google, Yahoo, Bing…).

SEO техникa Линк Билдинг

Преди да започнете с изграждането на връзки към сайта си трябва на всяка цена да разберете вътрешната свързаност и анатомията на връзките. Нужно е да се запознаете с понятия като Linking root domains, Link count, Page rank, Domain authority и други. Едва след като се запознаете с структурата на връзките и някои от най-важните им параметри, ще можете да правите линк билдинг.

SEO техники за изграждане на връзки, авторитет

Линка към една страница е като аналог на гласуването. Например, ако даден сайт А постави линк към вашата уеб страница Б, за търсачките това означава че сайта А препоръчва вашата уеб страница. Колкото повече авторитетни и полезни сайтове имат връзки към вашия, толова по-авторитетен е вашият сайт пред търсачките. Линковете могат да бъдат нож с две остриета. Те трябва да се получават по естествен път само от авторитетни сайтове с уникално и релевантно съдържание. В противен случай при манипулация или плащане за голям брой линкове, търсачките могат да наложат наказание на сайта Ви. Внимавайте на кого давате и от кого получавате линк.

SEO линк билдинг техники.

Техниките за изграждане на връзки са многобройни, но се надяваме да изброим най-често използваните.

Писане на статии. Напишете полезна статия по вашата тематика и сложете в нея линк с ключова дума. Предложете на някой популярен сайт на същата тематика да публикува статията, или я публикувайте сами в директория за статии.

Директории за сайтове. Съществуват различни директории за сайтове, но малко от тях имат необходимия авторитет и натурални естествени връзки. Повечето от тях са затормозени и препълнени с линкове към сайтове със забранено съдържание. Поставяйте връзки само в авторитетни директории, като Dmoz, Yahoo directory и руската YACA.

Коментари по форуми и блогове. Препоръчително е да не правите спам. Прочетете дадената тема и преценете ако сте компетентни, изразете мнение и поставете вашия линк.

Букмарк сайтове. В България съществуват над 70 букмарк сайтове от типа на Svejo.net (погрешно наричани социални мрежи.) Те дават право на потребителя да публикува линк към статията или сайта си, както и възможност да напише кратко резюме на новината.

Споделяния по чуждестранни социални мрежи. Социалните мрежи като Facebook, Twitter, StumbleUpon, Pinterest, Google+ , Digg и много други са лесен начин да получите линк от авторитетни сайтове и бързо да накарате Google да индексира информацията на страницата Ви.

Видео и картинки. Направете видо клип на компанията си или продукта, който продавате. Поставете го в някои от най-известните мрежи за видео споделяне като YouTube, Vimeo или българската Vbox7 и приложете линк към сайта си. Споделете снимките от сайта си в профила си във Facebook, Pinterest или Picasa. Поставете и към тяхното описание по един линк. Това ще допринесе за оптимизацията на вашите картинки (в Google Изображения например).

Защо връзките са важни?

Интересувате ли се защо тези връзки са важни? Линкът сам по себеси е препратка от един сайт на друг и се явява като реклама в интернет, която насърчава видимостта на вашия сайт и популярността му. Страници, които са най-популярни за търсачките и привличат най-голям брой посетители на ден се класират добре в резултатите от търсенето.

SEO техники за изграждане на връзка, стойност на връзките

Всяка уеб страница и сайт е уникален. Той е уникален със своята тема, съдържание и публика. Освен това, всеки уеб сайт или уеб страница има свои връзки. Ако те са от качествени източници, не трябва да Ви учудва че дадена страница с 40 връзки може да се класира по-добре от страница с 400 или 4000 връзки.

Като заключение бих добавил, че в SEO нещата трябва да се случват и изглеждат естествено и непринудено. Колкото по-авторитетни сайтове линкват към вашия, толкова повече успех ще имате в уеб пространството.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *