Силата на музиката: как може да допринесе за здравето на човек

muzikant-aМаркетинг специалистите казват, че на втора страница на Google, може да се скрие труп. Направихме си труда да проверим този анекдот и да намерим там информация за силата на музиката, която да преведем за вас, истинските фенове на музиката. Ето какво намерихме. Материал, който свързва музиката и здравето на човек. Американският музикант Били Джоел казва, че музиката е експлозивния начин за изразяване на човечеството. Тя е нещо, от което всички сме докоснати, независимо от коя култура сме, всички обичаме музиката.

Нека си представим, че тези думи са изречени от музикант и той по някакъв начин е пристрастен, но Барбара Елсе, старши съветник на политика и изследвания в Американската асоциация за музикална терапия  смята че, ние имаме такава дълбока връзка с музиката, защото тя задейства постоянната връзка, която съществува между мозъка и тялото на човека. Елементите на музиката – ритъм, мелодия, хармония и т.н. са повторени и в нашата физиология, функциониране, съществуване.    

 Може да изглежда тривиално, защото ние сме свикнали с музика да звучи навсякъде около нас, дори такава каквато не харесваме, но едно проучване при над 7000 пациенти претърпели операция показва следното. Пациентите, които слушали музика след операцията си чувствали по-малко болка и тревожност за разлика от хората, които не слушали музика, освен това, се оказало, че тези, които слушали музика почти не се нуждаели от болкоуспокояващи. Този ефект бил още по-силен за пациентите, които сами си избирали музиката. Това проучване може би потвърждава думите на Боб Марли, че когато музиката те удари, ти не чувстваш болка.

Можем да продължим да изброяваме колко много състояние свързани със здравето ни музиката може да разреши сякаш по магически начин. Това може само да ни наведе на мисълта, че трябва да използваме музиката малко по-щадящо към нея и по-рационално към нас. Прекалената експлоатация може да изпие жизнените й сокове, а прекаленото прекаляване от наша страна, може да ни направи зависими. Човешката култура в миналото е намерило мярката на изкуствата, може би е време да се вслушаме в гласа на на нашите предшественици.

Източник: http://music-store.bg/

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply