Два часа сред природата седмично значително подобрява здравето

Изследователите казват, че простото седене и наслаждаване на света около вас носи големи умствени и физически ползи. Препоръчваме Ви за пълен покой и релакс в близост до природата на Западните Родопи, да си направите почивка в къща за гости в Триград.

 

Ползите от физическото и психическото здраве от прекараното време в паркове, гори или плаж са добре известни. За първи път обаче учените са изследвали колко време е необходимо за прекарване сред природата, за да има положително въздействие върху здравето.

 

Според констатациите на учени от Медицинския факултет на Университета в Ексетър (Великобритания) ползите от прекарването на два часа в природата са еквивалентни на ползите от яденето на пет плода и зеленчука дневно и 150 минути упражнения на седмица.

 

Изводът се основава на проучване сред 20 хиляди души в Англия за тяхната дейност през миналата седмица. От тези, които прекарват малко или никакво време сред природата, една четвърт отчитат лошо здраве и почти половината казват, че не са доволни от живота си, което е стандартна мярка за психическо благосъстояние.

 

За разлика от тях, само една седмица от всички хора, прекарали поне два часа сред природата, се оплакват от здравето си, а една трета не са доволни от живота си. Прекарвайте повече време сред природата, можете да се насладите на прекрасните условия за почивка и добра домашна кухня в къща за гости в Триград.

 

Кой има полза от прекарването на времето сред природата?

Според учените ползите от двучасовата „доза“ от природата са еднакви за всички: млади и стари, богати и бедни, градски и селски жители. Това важи и за хората с хронични заболявания и увреждания. Така разходката сред природата се оказа полезна за всички. Не е задължително да са физически упражнения – можете просто да седнете на пейката.

 

Също така няма значение дали два часа са прекарани в природата едновременно или като поредица от кратки разходки; независимо дали сте ходили в градския парк, гората или плажа.

 

Изследването не се опитва да разбере защо да си сред природата е толкова полезно, но проучванията показват, че чувството за спокойствие може да е от ключово значение. Повечето хора изпитват множество натиски по всяко време и в сянката на горските дървета или градския парк цялата суматоха изчезва на заден план.

 

Учените също така са установили, че богатството на биологичното разнообразие в естествената среда също е важно. Стресът на хората намалява повече, ако мястото, където те почиват, има изключителна природна красота, представлява интерес за ботаник и други подобни.

 

Разходките сред природата – профилактика на депресията

Гора, парк, морски бряг – пейзажът няма значение. Да си сред природата винаги помага да се спре натрапчивото „дъвчене“ на болезнени мисли, което може да провокира психично разстройство. И това просто има благоприятен ефект върху нас.

Защо?

Да отидеш на разходка означава да отидеш в горите и полетата. Кои бихме били, ако се разхождахме само в градината или по улиците? ” – възкликна през далечната 1862 г. класикът на американската литература Хенри Торо.

Той посвети дълго есе на тази тема, възхвалявайки общуването с дивата природа. След известно време психолози потвърдиха верността на писателя, който доказа, че пребиваването в природата намалява нивата на стрес и допринася за благосъстоянието.

 

Но защо се случва това? Свежият въздух ли е или слънцето? Или жаждата за зелени площи е еволюционно присъща на нас?

 

Ако човек прекалено дълго остане в лошото на лошите мисли, той е на крачка от депресията.

 

Психологът Грегъри Братман и колеги от катедрата по психология на университета в Станфорд предполагат, че положителните ефекти от общуването с природата могат да бъдат свързани с отърваването от преживяването, принудата да се „дъвчат“ негативни мисли.

Безкрайното мислене за оплаквания , неуспехи, неприятни житейски ситуации и проблеми, които не можем да спрем, е сериозен рисков фактор за развитието на депресия и други психични разстройства.

 

Руминацията активира зоната на префронталната кора на мозъка, която отговаря за регулирането на негативните емоции. И ако човек прекалено дълго остава в хватката на лошите мисли, той е само на една крачка от депресията.

Пробвайте най-добрият начин, просто да останете в близост до природата няколко дни или една седмица, ние Ви препоръчваме да посетите Западните Родопи, и да нощувате на близо 1000 м надморска височина на чист въздух в къща за гости Кристал в Триград.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *