Компресорно масло – как да изберем най-подходящото?

Подходящото компресорно масло е отлично решение за поддържане доброто състояние както на главните компоненти, така и на целия компресор като цяло. Но, за съжаление, съвсем не е достатъчно просто да закупите просто някакъв вид компресорно масло, защото това крие огромен риск. Например от въглеродни отлагания, които се получават при използване на нискокачествено компресорно масло. Един от най-лошите изходи може да бъде избухването на пожар.

Следователно, за да се определи кое масло е най-подходящото, е необходимо да се подходи към този въпрос с необходимата отговорност.

Избор на компресорно масло

За да се намали рискът от различни неприятни инциденти, е необходимо внимателно да се избере правилното масло. От неговото качество зависят стабилността и продължителността на работа на устройството. Ако заложите на масло с високо качество, то тогава работата на компресора ще е максимално стабилна и няма да крие риск от възникването на евентуални неприятни изненади.

Най-добре е да купите такова компресорно масло, което е препоръчано от самия производител – въздушните агрегати имат високи изисквания за това.

Вискозитетът на маслото също има значение. Той е специален индикатор, а минималната му стойност е седем единици. Именно той осигурява безупречната работа на повечето от частите.
Разбира се, следва да се следи и за работната температура на компресорното масло. Преди всичко това зависи от сезонността на употребата на маслото, както и от специфичните характеристики на компресора. Най-често подмяната на маслото се извършва при настъпването на нов сезон.

Основни правила за смяна на маслото

До смяна на компресорно масло се стига само в случай на нужда.

Трябва да се следват стриктно всички необходими изисквания и препоръки, които всеки производител обявява в инструкциите за употреба.
Да не се забравя, че буталните компресори не разполагат с индивидуална система за смазване и то става чрез улавяне на необходимото количество масло направо от картера. Затова и избраното масло в буталния блок се налива малко повече от определеното ниво. Ако трябва да подмените маслото на такъв компресор, е необходимо да промиете целия резервоар. Как се прави? Налива се минимално количество и след това устройството се включва за около 15 минути. След това главата на буталото се накланя и течността се изцежда.
Недопустимо е да се смесват различни видове масла!

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *