Къща или апартамент – кое от двете е по-добре при покупка на луксозен имот?

Луксозните имоти са специфичен дял на пазара на недвижимите имоти. Цените им са по-високи, а хората, които ги търсят и могат да си ги позволят далеч не са тези, които търсят двустайни апартаменти в София. Относно продажбата на луксозни имоти София е пазар с висока добавена стойност, но въпреки това лукс нишата се губи на фона на масовите сделки с имоти.

И все пак, говорейки за имоти лукс в София, трябва да разгледаме и двете страни на монетата – къщите и апартаментите. Кое от двете е по-добро?

Луксозен апартамент или къща?

Разбира се, детайлите са много и зависи дали търсите подобна покупка за вас и вашето семейство като нов дом или искате да вложите своите средства в имот, който в дългосрочен план да се окаже добра инвестиция. Много често луксозните имоти са част от затворени комплекси, които имат различни такси за поддръжка и обслужване. И докато е прекрасно и просторно да живееш в къща, то често таксите за поддръжка могат да бъдат по-високи при този тип имоти. За доста от купувачите това не е особено голям фактор, но е нещо, което е добре да се помисли.

В даден момент идва време да се освободим от имота, който сме закупили. Статистиката показва, че често апартаментите са предпочитани пред къщите (това е генерално правило, но е значимо и в сферата на луксозните имоти). По-ниската себестойност и разположението често са причини за това купувачите да предпочитат апартаментите пред къщите.

Интересното е, че това важи също така ако отдавате луксозни апартаменти под наем, което също е един от начините за реализация на приходи от инвестиционен имот, освен последващата продажба на по-висока цена.

По отношение на качеството на живот, особено във време на Covid-19, къщите са по-добра алтернатива.

Възможността да излезеш на двора на чист въздух е много по-добра перспектива пред апартамента, независимо от това колко голяма тераса има и с колко хубава гледка. В този случай достойнствата определено са повече при къщите като луксозни имоти, особено ако говорим за хора със семейства. Факторите при избор на луксозен имот са много. Предпочитанията на купувачите могат да бъдат най-различни и понякога дори да са свързани със странни изисквания. Важно е решението за покупка на такъв тип недвижим имот да са добре обмислени и да е избрано правилното нещо, което купувате с цел инвестиция или още по-важно – място, което да наречете свой дом. Изборът между къща и апартамент е винаги труден, но когато го правите погледнете от всички възможни ъгли и го направете с мисъл за бъдещето.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *