Изследване на ключови думи за SEO кампания

Изследването на ключови думи винаги е основната част от изграждането на една SEO кампания. Всъщност, ако ключовата дума е изследвана погрешно тогава целия Ви труд отива на вятъра. Вие искате да класирате сайт по ключова дума в слабо или силно конкурентна ниша и да извлечете полза от посещенията. Искам да Ви запозная с методи, които са доста популярни, привличат много трафик, и дават някои възможностите за монетаризация на този трафик.
Ако сте били в бранша от доста време, знаете, че изследването на ключова дума може да отнеме много време. Днес искам да Ви покажа с помощта на тази статия как да постигнете това в рамките на 30 минути с изцяло безплатни инструменти.

Започнете с Google Keyword Tool

Мястото, където искате да се класира сайта е Google, нали? Така че, защо да не вземете информация директно от данните които той Ви представя? Тези данни като цяло са предназначени за оценка на Adwords кампании, за да намерите подходяща ключова дума със висока посещаемост, но са широко използвани сред SEO специалистите.

Стартирайте със основната ключова дума, която определя най-добре предназначението на сайта Ви. Поставете отметка на [точна фраза] ([Exact]) за да се показват само точните ключови думи. В случая ще търсим за дума „Озеленяване“. Изберете от падащото меню България и български. Google Keyword Tool ще ви изкара редица от думи релевантни на вашата основна.

След като се генерира списъка с около 50 ключови думи, можете да преминете към следващата стъпка.

Оценка на конкуренцията

Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете на Google, да въведете ключовата дума в кавички и да обърне внимание на броя на върнатите сайтове.

Ако има повече от 30 000 резултата, то тогава вероятно ще бъде трудно да се класира за такава дума. Стеснете списъка си още повече да включва само ключовите думи с по-малко конкуренция от 30 000 обекта.

Вземете своя окончателен списък с ключови думи, въведете всяка от тях в Google и анализирайте сайтовете конкуренти в топ 3-5. Най-важните метрики които трябва да гледате са Авторитет на домейна, авторитет на страницата, брой линкове от различни домейни и колко от тях са със същия като вашия анкор текст. Тази проверка най сигурно става в Opensiteexplorer.org. Този инструмент е платен, но имате право на 3 ресърча на 24 часа. Други полезни инструменти са Majesticseo и Ahrefs. Този анализ трябва да се направи за най-важните за вас 5-6 ключови думи или фрази. Някои от тях или всички ще бъдат основен фокус на вашата SEO кампания.

Няма гаранция за успех на кампанията. Само ако сте опитен оптимизатор и сте проучвали и работили в много ниши можете да си позволите да дадете гаранция за изпълнение на даден проект.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *