Кредитни и дебитни карти – по какво се различават?

Можете да имате различни портфейли за плащане, както кредитни, така и дебитни, до себе си в портфейла си. Каква е разликата между кредитна карта и дебитна карта?

Основната разлика е, че с кредитна карта използвате кредитния лимит, предоставен ви от банката, тоест кредита и парите на банката, а когато посегнете към дебитна карта, използвате собствените си пари по текущата си сметка. По този начин заемите се предоставят от кредитна карта, а дебитна карта – чрез удобно управление на собствените Ви средства от спестовна и разплащателна сметка.

С дебитна карта, точно като кредитна карта, можете свободно да извършвате безкасови плащания в магазини и сервизни пунктове, също и онлайн. Доскоро кредитната карта на пръв поглед се различаваше в един детайл от дебитната карта. Имаше повишен номер и данни за клиента, което затрудни да се сбърка с дебитна карта. Днес обаче не е лесно да се каже с каква карта си имаме работа въз основа на външния вид. Все по-често обикновените дебитни карти също могат да се използват за резервиране, например билети до музей или настаняване в чужбина.

От друга страна, има значителни разлики между заем и дебитна карта. Докато дебитната карта ви позволява лесно да теглите пари от банкомат и при определени условия, тези тегления са напълно безплатни, с кредитна карта не е толкова лесно.

  Кредитната карта не трябва да се използва за теглене на пари в брой. Предназначен е за безкасови плащания, главно онлайн и стационарни. Можете, разбира се, да теглите пари в брой с него на банкомат, но подобно действие трябва да се извършва само в ужасни ситуации, тъй като банката вероятно ще ви таксува много висока комисионна за такова теглене, което го прави абсолютно нерентабилно.

В някои случаи, например при резервиране на автомобил под наем, изобщо не е възможно да се плати с дебитна карта. За ефективна резервация е задължително да предоставите номера на вашата кредитна карта и CVC кода на картата. Дебитната карта не ви позволява да обезпечите цялата транзакция, в случай че например наетата кола се повреди. Магазинът за отдаване под наем няма от какво да събира вземанията си.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *