5 тенденции в UX дизайна на електронната търговия от 2023 г

UX дизайнът в света на електронната търговия се променя завинаги, предоставяйки постоянно предизвикателство за уеб дизайнерите, които трябва постоянно да оценяват текущите тенденции и да изпреварват конкуренцията, за да осигурят на клиента безпроблемно пазаруване.

Ето един поглед към някои от моите настоящи любими тенденции в дизайна на електронната търговия.

  1. Големи фонове

Клиентите обичат изображения, а не текст, и могат да бъдат отблъснати от твърде много информация. Това без съмнение ще ги накара да се съсредоточат върху снимките, ако нямат време да четат. Ключов фактор при решението за покупка на клиента е неговото първоначално впечатление, докато разглежда магазина ви.

Големи картини и видео фонове създават красиви и ангажиращи уебсайтове. Те могат да насърчат потенциалните клиенти да направят покупка в момента, в който пристигнат на вашия уебсайт. Магазините за електронна търговия използват широко тази техника, за да създадат чист, професионален външен вид и да направят продуктите си по-желани.

Използването на големи фонове не е необходимо да се ограничава до началната страница. Внедряването им на продуктови страници с интерактивни изображения и видеоклипове може да бъде чудесен начин да подобрите преживяването на купувача на вашия сайт.

  1. Адаптивна типография

Типографията е основна част от разработването на визуална идентичност на марката и привличането на купувачите към продуктите в онлайн магазина. С все повече и повече потребители, които консумират съдържание чрез мобилни устройства, отзивчивата типография се превърна в голямо предимство, позволявайки на големи текстови дизайни да поддържат последователен вид на устройства с всякакъв размер.

Адаптивната типография позволява промяна на размера на шрифта спрямо гледната точка. Най-добре се използва за заглавия, които трябва да останат последователни в своята среда.

Като има предвид, че неотзивчивата типография позволява на текста да се счупи в зависимост от това къде се намира ръбът на контейнера и е по-подходяща за основното копие, където изречението може да обхваща толкова редове, колкото е необходимо на всеки размер на екрана.

  1. Скрити менюта

През последните няколко години минимализмът продължава да бъде една от най-последователните тенденции в уеб дизайна, като се фокусира върху изчистена, проста и лесна за навигация естетика и придава важност на изображенията и големия фон.

Много дизайнери вярват, че иконата на хамбургер е постигнала универсален статус и марките вече не трябва да се страхуват да крият своята навигация, тъй като потребителите свързват иконата с меню или списък и ще взаимодействат с нея.

Изследванията обаче доказаха, че понижаването на основната навигация в падащо меню намалява ангажираността, времето за престой и дори засяга продажбите както на настолни компютри, така и на мобилни устройства! Беше съобщено, че някои мобилни сайтове вече се отдалечават от менюто за хамбургери в полза на мини навигация, която е отпред и в центъра.

  1. Карти

Картите са страхотни за организиране на секции или продукти по лесен и удобен за потребителя начин. Те опростяват навигацията и подобряват UX, позволявайки на потребителите лесно да имат достъп до информация с един поглед и да правят разлика между темите.

Най-голямата полза от приемането на оформлението на картите е, че те работят изключително добре с адаптивен уеб дизайн, поради което са много популярни в уебсайтовете за електронна търговия.

  1. Динамично търсене

Тази година се наблюдава възход на функцията за динамично търсене в сайтове за електронна търговия, използващи JavaScript и Ajax за незабавно показване на резултатите от търсенето. Това се прилага най-добре на сайтове с големи наличности, тъй като позволява на клиентите да разглеждат магазина ви бързо, без да зареждат всяка страница с резултати от търсенето отделно.

Този безпроблемен метод за търсене се различава от подобно на автоматичното довършване на Google. Той показва предложени думи и фрази въз основа на тенденции или предишни потребителски търсения и след това изисква потребителят да щракне, за да търси.

Това са само малка част от най-често срещаните дизайнерски тенденции, които сме виждали досега тази година.

Източник – baxhour.com

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *