Как да предотвратим появата на разширени вени

Разширените вени често се причиняват от продължително стоене, затова е важно да се движите достатъчно. Тези вени обикновено са с променен цвят, а класическата форма е на глезените. За да ги предотвратите, трябва да се опитвате да ставате и да се разхождате на всеки половин час. Лекарят ще извърши и визуален преглед, като може да назначи дуплексен ултразвук или доплеров тест, за да види дали има подуване.

Симптоми

Разширените вени са болезнено състояние, което може да причини усложнения, включително кожни язви и кръвни съсиреци. Лечението най-често помага за облекчаване на симптомите на разширените вени, както и за намаляване на риска от развитие на други здравословни състояния. Съществуват много възможности за лечение. Вашия личен лекар ще ви насочи да определите коя от тях е подходяща за вас. В някои случаи може да се наложи хирургично отстраняване, особено ако венозните бучки са големи или са се инфектирали. Процедурата обикновено се извършва под обща анестезия и може да изисква една нощ в болницата.

Жените са особено изложени на риск от разширени вени. Това състояние се изостря от бременността, която увеличава количеството кръв в организма. Генетиката също може да е фактор, който допринася за това. Освен това заседналият начин на живот, особено продължителното седене или стоене, може да доведе до увреждане на вените.

Причини

Няколко фактора допринасят за развитието на разширени вени, включително затлъстяване, бременност и заседнал начин на живот. Тези фактори също така оказват допълнителен натиск върху стените на вените, което води до подутия вид на разширените вени. Особено жените са по-склонни да развият това състояние, отколкото мъжете, но не съществува една единствена причина за появата на разширени вени.

В някои случаи лечението на разширените вени включва хирургични процедури. Първата стъпка при всяко лечение на разширени вени е преглед, за да се определи тяхната тежест. Други процедури включват лигиране или отстраняване на вените. И двете процедури извършването на малки разрези на кожата. След това лекарят използва лазер или радиочестотна енергия, за да запечата вената. Тези процедури обикновено са по-малко болезнени, но изискват анестезия.

Процедури

Разширените вени могат да бъдат изключително неприятни и дори смущаващи. Те могат да причинят болка и да навредят на самочувствието ви, а ако не се лекуват, могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Въпреки това, днес има лечение на разширени вени. Налични са нови техники и лекарства, които не изискват престой и могат ефективно да ви помогнат да премахнете или предотвратите разширените вени. За изненада на хората, добър метод е използването на чорапи за разширени вени.

Първата стъпка при лечението на разширени вени е да се разберат рисковете и ползите от всяко от тях. Въпреки че разширените вени не са опасни, много хора не харесват външния им вид и не искат да преминават през болезнени процедури. В резултат на това те може да са по-фокусирани върху козметичната страна на състоянието си.

Профилактика

Съществуват много промени в начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на разширени вени. Важно е да избягвате продължителното седене и често да променяте теглото си. Избягвайте тесните дрехи, които могат да увеличат натиска върху вените. Компресивните чорапи са друго полезно средство, което може да намали подуването и да предотврати събирането на кръв в краката. Съществуват и много съвети за самопомощ, които могат да подобрят кръвообращението, да предотвратят образуването на нови разширени вени и да предотвратят влошаването на съществуващите разширени вени.

Първата стъпка за предотвратяване на разширени вени е поддържането на здравословно тегло. Това ще намали натиска върху вените и ще подобри притока на кръв. Важно е също така да се упражнявате редовно. Избягвайте обаче интензивните упражнения, тъй като те могат да влошат състоянието на разширените вени. Друг начин за предотвратяване на разширени вени е повдигането на краката, когато е възможно. Можете също така да си направите ултразвук, за да определите колко добре функционират вените. Повечето от процедурите са неинвазивни и не изискват продължително възстановяване.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *