Избор на пневматична връзка

Когато избирате пневматична връзка, е важно да разберете как изглежда всеки тип фитинг. Съединител с конусна резба, например, осигурява плътно уплътнение, докато предпазният съединител предотвратява ефекта на булдозер. Резбата обикновено се измерва от вътрешната страна на фитинга, за да се различи женската от мъжката. Съществуват няколко вида резби, но само някои от тях се използват често за пневматично оборудване. Резбите NPT/NPS са с имперски размери, докато резбите BSPT/BSPP са с метрични размери. Ако резбите са конусни, измерването ще бъде по-малко при първата резба, отколкото при последната.

Някои примери и видове, може да разгледате на следния линк – https://gav-bulgaria.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B8/

Безопасни съединители предпазват от ефекта на “булото”

Когато свързвате пневматичен инструмент с друг, предпазните изпускателни съединители предотвратяват неволното разединяване на маркуча. Тези съединители са проектирани така, че да се заключват на място и да се разединяват без налягане, за да се избегне опасният ефект на булото. Този вид са лесни за използване, с една ръка, които са идеални за пневматични приложения с ниско налягане. Тези съединители се изработват от различни материали и конфигурации, за да отговорят на всякакви нужди.

Съществуват редица предпазни съединения, които елиминират ефекта на “булхип”. Еднопосочните съединители са лесни за инсталиране и могат да се счупят с гаечен ключ. Двупосочните съединители могат да се разчупят чрез усукване и издърпване на двата края. Конструкциите с плоско лице елиминират кухините, задържания въздух и налягане и рисковете от течове. Тези съединители осигуряват ниски падове на налягане и високи дебити.

Конусовидните резби осигуряват сигурно уплътнение

Съществуват два вида резби за пневматични връзки: прави и конусни. Правите резби обикновено са най-добрият избор, ако искате да избегнете риска от течове. Конусните резби, от друга страна, осигуряват по-добро уплътнение за плътни връзки. И двата типа се използват за различни приложения, включително за въздушни, газови и хидравлични системи. Най-честата употреба на конусни резби е за свързване на въздушни линии и цилиндри, които са жизненоважна част от всяка пневматична система.

Резбите NPT и BSP се използват често в индустрията, тъй като осигуряват плътно уплътнение на тръбите. Резбите NPT обикновено се използват в петролни и газови приложения, а резбите BSP се използват за много системи под налягане на борда на кораби. И двата типа резби се използват за различни материали, включително стомана, чугун, пластмаса и бронз. Въпреки че NPT резбите са най-популярни, те не са единственият тип връзки.

Определяне на типа и размера на пневматичната връзка

Определянето на типа и размера на маркучите и фитингите за пневматични системи е от решаващо значение за ефективната работа. Ако се използва неправилен фитинг, той може да не е съвместим с останалата част от системата и дори може да доведе до неефективни връзки. Съществуват две различни измервателни системи – метрична (мм) и английска (‘, инч), които ви помагат да определите правилния размер на фитинга. За да улесните живота си, ето няколко съвета за намиране на правилния размер:

Резбите могат да бъдат трудно различими, когато се използва измервателен уред за резби на тръби. Повечето фитинги са базирани на действителния им диаметър, а не на търговския размер. Ръководството за резби BS21:1985 ще ви помогне да определите правилния тип резба. Резбите R, Rp и Rc се основават на британския стандарт за тръби (BS21:1985). Резбите G, от друга страна, се основават на тръбните резби BS2779:1986. Свързването под налягане се осъществява чрез използване на “О” пръстен или шайба.

Избор на съединител

При избора на пневматичен съединител трябва да се вземат предвид два фактора. Видът на използвания маркуч и честотата на свързване ще определят вида на необходимия съединител. Например, бързите съединители се използват в процеса на смяна на пневматичните инструменти, което може значително да увеличи производителността. По подобен начин бързите съединители са необходими и за процесите на хидравлично изпитване. Без бързи съединители техникът би трябвало да използва гаечен ключ, за да свърже маркуч и система.

Най-разпространените видове пневматични съединители са евросъединителят и съединителят Orion. Те са най-разпространени в Европа. И двете са популярни в страните от Бенелюкс и Швейцария. Въпреки това, ако желаете определен стил, можете да изберете друг тип. Някои маркучи имат по-голям вътрешен диаметър от други, така че може да искате да помислите за различен съединител, който да съответства на вашето приложение.

Ако Ви е харесала публикацията, моля споделете я и оставете коментар или се запишете за нашия RSS feed за да получавате винаги полезна информация от света на SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *